گوجه فرنگی از جمله گیاهانی است که همواره برای بدن انسان مفید بوده و کارشناسان تغذیه وجود این میوه را در رژیم های غذایی انسان ضروری می دانند ، از این رو پژوهش ها روی گوجه فرنگی و خواص آن همواره مد نظر محققان قرار دارد و در پژوهشهای اخیر مصرف آب گوجهفرنگی بدون نمک سبب کاهش فشار خون و کلسترول در افراد در معرض خطر بیماریهای قلبی و عروقی می گردد.
محققان با ارزیابی ۴۸۱ شرکت کننده زن و مرد ژاپنی با بازۀ سنی گسترده ،به بررسی تأثیر آب گوجه فرنگی بدون نمک بر فشار خون و بیماری قلبی و عروقی طی یکسال نمودند و از کاهش چشمگیر فشار خون و کلسترول میان زنان و مردان خبر دادند.
مطابق با آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، بیماریهای قلبی عروقی (CVD) بیشترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان هستند و این بیماری فقط در سال ۲۰۱۶ منجر به مرگ 15.2 میلیون تن (۷/۲۶ درصد) در جهان شده است شده است. در شرایطی نیز بیماریهای قلبی عروقی به اندامهای حیاتی آسیب میزنند و سبب محدودیت فعالیت، نیاز به مراقبت و در نتیجه کاهش امید به زندگی میشود، اما عامل اصلی بیماری های قلب و عروق ، التهابی مزمن به نام اترواسکلروز می باشد، رفتاری که به عنوان یک واکنش به آسیب عصبی شریانی آغاز میشود. این نوع آسیب اندوتلیال بر اثر عوامل گوناگونی مانند اندوتوکسین ها، ویروسها، هموسیستئین و مصرف سیگار ایجاد میشود. آسیب دیدن اندوتلیال مزمن در فشار خون بالا، دیس لپیدمی و دیابت نیز نقش مهمی در پیشرفت آترواسکلروز دارد. بنابراین تنظیم فشار خون (BP) و چربی و متابولیسم گلوکز، در جلوگیری از پیشرفت بیماریهای قلبی عروقی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
از ترکیبات زیست فعال گوجه فرنگی می توان به ویتامین A، کلسیم ، کاروتنوئید و اسید گاما آمینو بوتیریک اشاره نمود که نقش مهمی در حفظ سلامت جسمی و روانی به ویژه پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی ایفا می نماید. اما مصرف لیکوپن و گوجه فرنگی سرشار از کارتنوئید و ویژگی آنتی اکسیدانی آن سبب کاهش خطرات ناشی از بیماری های قلبی و عروقی می گردد. در عین حال گزارشهایی مبنی بر اثر مفید لیکوپن بر تنظیم فشار خون وجود دارد. اسکولوزید A، یک ترکیب سمی در گوجه فرنگی است که فعالیتacyl-CoA کلسترول آتیل ترانسفراز ( ACAT ) را سرکوب و منجر به بهبودی در دیس لیپیدمی میشود.
پژوهشگران با ارزیابی ۱۸۴ مرد و ۲۹۷ زن شرکت کننده ؛ که طی یک سال هر روز حدود ۲۱۵ میلی لیتر آب گوجه فرنگی بدون نمک مصرف نمودند ، دریافتند که در ۹۴ نفر از بیماران مبتلا به فشار خون بالا، فشار خون آنها به شکل چشمگیری کاهش یافت. فشار خون سیستولیک این افراد از متوسط ۱۴۱.۲ به ۱۳۷.۰ میلی متر جیوه کاهش یافت و فشار خون دیاستولیک آنها از متوسط ۸۳.۳ به ۸۰ / ۹ میلیمتر جیوه کاهش یافت. همچنین سطح کلسترول LDL در ۱۲۵ نفر از افراد مبتلا به کلسترول بالا از میانگین ۱۵۵.۰ به ۱۴۹.۹ میلی گرم در دسی لیتر کاهش یافت که این اثرات مفید در میان مردان و زنان و در میان گروههای سنی مختلف مشابه بود.
Ref:Food Science & Nutrition Journal
برچسب ها
مدتی پیش، پس ازانتشار کتاب گیاهان دارویی منطقه سواد کوه، که در آن به خواص درمانی گل سرخ اشاره کرده بودم ، نامه هایی از برخی خوانندگان نکته سنج دریاف ...
گذشته از آلرژی های غذایی ، حساسیت های فصلی یا رینیت آلرژیک (Allergic Rhinitis) نیز در مواقع مشخص از سال (تابستان یا بهار) رخ می دهند. زمانی که سیستم ...
گوجه فرنگی از جمله گیاهانی است که همواره برای بدن انسان مفید بوده و کارشناسان تغذیه وجود این میوه را در رژیم های غذایی انسان ضروری می دانند ، از این ...
اسانس علف لیمو اثرات غیرقارچی نویدبخشی داشت که منجر میشود تا نویسندگان اظهار کنند که این اسانس در درمان عفونتهای قارچی کاربرد بالقوهای میتواند دا ...
تمرینات یوگا ذهنجسم را درمان میکند و میتواند اثرات گوناگونی برسلامتی انسان داشتهباشد. حال پرسش اینجاست که آیا یوگا میتواند فشارخون را کاهشدهد؟
معتقد بودند دمکردهی شوید از نفخ شکم، بهویژه در نوزادان، جلوگیری میکند. نوشیدن یک فنجان دمکردهی آن پیشاز خواب سبب ایجاد خواب آرامی میگردد.
ثبت نظر